O komponowaniu potraw na talerzach, zasadach art platingu, czyli sztuce aranżacji i dekoracji talerza - prezentowanie dania, by było atrakcyjne i robiło wrażenie na gościach – rozmawialiśmy z szefem kuchni Marcinem Filipkiewiczem.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym, że nie tylko to co na talerzu ma znaczenie
To odwieczne pytanie – co ugotować? Nęka nas przed rodzinnymi zjazdami i spotkaniami z przyjaciółmi, których zapraszamy do siebie. Pytanie kluczowe, ale … powinniśmy sobie też zadać pytania pomocnicze – jak podać? Na jakich talerzach. Jaka muzyka powinna towarzyszyć posiłkowi. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym, co posiłkowi towarzyszy i co ma wpływ na to jak on nam smakuje. Bo jemy wszystkimi zmysłami i właściwie wszystko ma znaczenie dla smaku – i kolor – i to nie tylko tego co na talerzu, ale również samej zastawy, i dźwięki jakie nam towarzyszą przy jedzeniu. O „przyprawianiu dźwiękiem” nasz reporter Bartłomiej Bujas rozmawiał z Charlsem Spencem, profesorem Uniwersytetu Oxfordzkiego, który przeprowadził wiele eksperymentów potwierdzających, że otoczenie w którym jemy, kolor i kształt zastawy – a także dźwięki także muzyki - mają wpływ na to jak nam potrawy smakują.W Przystanku Kulinarnym przed Świętem Niepodległości, tradycyjną gęsiną i winem świętomarcińskim rozmawialiśmy też o kondycji polskiego winiarstwa z członkiniami Stowarzyszenia Kobiety i Wino: Renatą Targosz, prezes Stowarzyszenia, Katarzyną Solańską, somelierką, Ewą Kosek, restauratorką i Moniką Bielką-Vescovi, prezes honorową Stowarzyszenia.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas na dobrą lekturę, którą proponowala Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:30
Kiedy monitoring w szpitalu jest legalny?
-
17:21
Jaka przyszłość czeka dawne Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego przy Wawelu? Obiekt popada w ruinę
-
16:50
Inspektorzy PIP będą działać sprawniej. "Kodeks pracy nie przewiduje, że umowę o pracę jest nagrodą"
-
16:30
Władze Krakowa: specustawa rozwiąże problemy formalne ws. budowy metra
-
14:45
Akt utworzenia gminy już w rękach urzędników ze Szczawy. Nowa gmina ma jednak "pod górkę"
-
13:54
Wypalenie zawodowe – cichy wróg pracownika. Jak je rozpoznać i jak sobie z nim radzić?
-
13:47
Koniec z „dworcem wstydu” w Krynicy. Budynek znów będzie służył podróżnym
-
13:33
Ruszyła częściowa rozbiórka zabytkowego Starego Młyna w Nowym Sączu. ZDJĘCIA
-
13:23
Czy migranci obciążają system ochrony zdrowia? Dane nie pozostawiają wątpliwości